Poznáte 5 druhov cestovín, ktoré majú Slováci najradšej?

Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
5 druhov cestovín

Cestoviny a jedlá z nich sú súčasťou jedálnička ľudí po celom svete. Obľubu si získali najmä tým, že sa dajú rýchlo a ľahko pripraviť a poskytujú prakticky neobmedzenú možnosť variácií. Asi ste ani nevedeli, že každý rok sa 25. októbra slávi Svetový deň cestovín, ktorý upozorňuje na ich význam v stravovaní a gastronomickú všestrannosť. Slováci ročne skonzumujú cestoviny za 91 miliónov eur (podľa statista.com). Slovenskí zákazníci najčastejšie siahnu po klasických niťovkách, či kolienkach. V poslednom čase však nepohrdnú ani alternatívami v podobe cestovín zo strukovín.

5 druhov cestovín

Dôležitá je tepelná úprava

Cestoviny sú ideálny pokrm z hľadiska rýchlosti a jednoduchosti prípravy a ak sú správne podávané, tak aj z hľadiska výživových hodnôt. „V 100 gramoch sušených, neuvarených cestovín je až 75 gramov sacharidov. Ide o zložené sacharidy, ktorých hlavnou súčasťou je škrob (až 72 gramov). Obsah bielkovín je asi 10 gramov a množstvo tuku zanedbateľné,“ vysvetľuje Katarína Skybová, odborníčka na výživu z Inštitútu kompliment. Kvalitu cestovín však ovplyvňuje aj spôsob varenia.

Tip na výlet: Všestranný Ranč u Bobiho

Tepelná úprava totiž ovplyvňuje aj glykemický index cestovín a využiteľnosť sacharidov. Cestoviny by mali byť uvarené na skus, čiže al dente,“ hovorí Katarína Skybová. Pri výbere odporúča dávať prednosť cestovinám, ktoré sa vyrábajú lisovaním, napríklad špagetám, ktoré si aj po varení uchovávajú nižší glykemický index.

5 druhov cestovín

Milujeme klasiku

Zákazníci u nás dávajú pri výbere cestovín prednosť klasickým, osvedčeným druhom. „Najčastejšie ľudia siahnu po niťovkách, kolienkach a širokých rezancoch. V prvej päťke najpredávanejších sú tiež špagety a slovenská klasika – tarhoňa,“ hovorí Peter Konupka zo siete potravín KRAJ. Slováci podľa neho jednoznačne uprednostňujú bezvaječné cestoviny. V predajniach KRAJ a Terno za mesiac ľudia kúpia viac ako 60-tisíc balení rôznych druhov cestovín, čo predstavuje 24 ton.

5 druhov cestovín

Kombinácie rozhodujú o vhodnosti

Ako často môžeme cestoviny jesť? „Odporúčané množstvo na konzumáciu cestovín nie je. Taliani ich jedia denne a je to, zdá sa, v poriadku,“ poznamenáva Katarína Skybová. Pre svoju ľahkú stráviteľnosť a rýchle doplnenie energie sú cestovinové jedlá podľa nej vhodné pre deti, tínedžerov, športovcov, starších ľudí a ľudí po chorobe v rekonvalescencii. Upozorňuje však, že na Slovensku ľudia často kombinujú cestoviny s ťažkými, smotanovo-syrovými omáčkami. Cestovinové jedlo tak stráca svoju dobrú stráviteľnosť, stúpa množstvo tukov a značne sa zvyšuje jeho energetická hodnota. „Najlepšie je kombinovať ich s čerstvou alebo s dusenou zeleninou, chudým mäsom, rybami či morskými plodmi,“ dodáva.

5 druhov cestovín

Nové chute nielen pre ľudí s intoleranciou

Stále častejšie tiež ľudia objavujú špeciálne cestoviny, ktoré sú vyrobené z hrachu, špenátu či šošovice a sú alternatívou napríklad pre ľudí s potravinovými intoleranciami. „Oproti roku 2018 evidujeme nárast o 400 %, pričom jednoznačne najobľúbenejšie sú cestoviny z červenej šošovice,“ dodáva Konupka.

Foto zdroj: Potraviny Kraj
www.kraj.sk


TagsGastro