Leto je tu, smäd bude veľký. Ale pozor! Alkohol je problém, s ktorým naša spoločnosť neustále zápasí.


6781   -   1
Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
Alkohol, problém, s ktorým naša spoločnosť neustále zápasí

Rozdeľovať alkohol na tvrdý a mäkší je neopodstatnený a často aj nebezpečný mýtus. Pri obvyklých spotrebiteľských jednotkách – pol litra piva, dva deci vína a 4 cl liehoviny či destilátu – je najvyšší obsah alkoholu v 12-stupňovom pive: 25 g, pri víne je to 20 g a v destiláte sa nachádza 16 g…

Spomenutý mýtus vznikol asi aj zo subjektivizujúcej skutočnosti, že málokto dokáže vypiť 5 pív či liter vína naraz, ale 5 pohárikov destilátu by vraj zvládol. Citeľný a viditeľný nástup účinkov alkoholu preto v prvých dvoch prípadoch zvyčajne prichádza pomalšie a neskôr. Pritom obsah alkoholu je takmer rovnaký –  či už je to jedno veľké pivo, dva deci vína alebo jedno poldeci.

Obsah alkoholu v alkoholickych napojoch

Občianske združenie Fórum Pi s rozumom Slovensko (FPSR), ktoré sa venuje edukačnej, osvetovej a preventívnej činnosti v záujme zodpovedného užívania alkoholu, zistilo prostredníctvom prieskumu, že 90 % respondentov mylne odhaduje, v ktorom type alkoholického nápoja v bežnom základnom množstve je najviac alkoholu.

„Etylalkohol je len jeden – bez ohľadu na to, či sa nachádza v pive, víne alebo destiláte. Časté ľudové delenie na tvrdý a mäkký alkohol je nezmyselné: účinky vrátane tých škodlivých pri nezodpovednom užívaní sú rovnaké. Samozrejme, je pravda, že alkohol má rôznu koncentráciu v jednotlivých nápojoch. V podstate sa to však úplne vyrovnáva tradične používanými spotrebiteľskými jednotkami,“ upozorňuje Erik Čížek, predseda predstavenstva FPSR.

Mýtus sa premieta aj do konania rodičov: najbenevolentnejší sú k pivu

Aj z tohto hľadiska je pozoruhodné, ako sa mýtus o tvrdom a mäkkom alkohole prejavuje v praxi. „Dostatočne alarmujúce je už to, že podľa štatistík približne štvrtina rodičov sama ponúka svojim deťom vo veku medzi 12. a 14. rokom symbolický prípitok či ochutnanie alkoholu. Majú tendenciu považovať to za vhodné poučenie potomka pod dohľadom.”

Alkohol, mytus okolo piva

“Najčastejšie pritom ide – veľmi pravdepodobne práve pod vplyvom mýtu o menšej škodlivosti – o pivo. Konkrétne v 68 % prípadov takéhoto zdanlivo nevinného konania,“ hovorí Erik Čížek a dodáva: „Mýtus o mäkšom či menej škodlivom type alkoholu sa zároveň môže nežiaduco premietať aj do správania sa ďalších hlavných rizikových skupín popri mladistvých – sú nimi šoféri a tehotné ženy, vrátane tých, ktoré o svojej gravidite ešte nevedia.“

Neprehliadnite:
Každý deň vitamíny, každý deň zdravím nabité smoothies!

Vodiči nezriedka majú tendenciu dopriať si pred jazdou jedno pivo, či už kvôli smädu alebo na lepšie trávenie – v našom kultúrnom kontexte sa to žiaľ, bežne považuje za tolerovateľné. Podobne nevinne vnímajú dámy niekoľko spoločenských dúškov prosecca napriek tomu, že sú, príp. reálne môžu byť, v požehnanom stave.

Až traja z piatich nesprávne odhadujú svoju spôsobilosť šoférovať

Podľa odhadov Európskej komisie 1,5 – 2 % všetkých kilometrov najazdených v Európe absolvujú vodiči s hladinou alkoholu v krvi nad miestny zákonný limit, čo je málokde nulová úroveň. „Tá však platí na Slovensku, v Česku, Maďarsku a Rumunsku,“ pripomína Erik Čížek z OZ Fórum Pi s rozumom Slovensko.

Alkohol a soferovanie

Zdravý dospelý muž má v sebe po vypití jedného piva približne 0,4 promile alkoholu. Ale organizmus priemerného muža odbúra za hodinu zhruba len 0,15 promile! Keď Fórum Pi s rozumom v minulom roku ponúklo návštevníkom multižánrového letného festivalu Pohoda v Trenčíne možnosť nechať si zmerať hladinu zostatkového alkoholu pred odjazdom z areálu, až 60 % testovaných ľudí sa nesprávne domnievalo, že už sú spôsobilí šoférovať. Pritom sa na tomto podujatí tradične predáva z alkoholických nápojov len pivo a víno.

Počas tehotenstva neexistuje bezpečné množstvo ani typ nápoja

„Celosvetovo približne 10 % žien počas tehotenstva konzumuje alkohol napriek všeobecne známym možným škodlivým účinkom na plod. V Európe sú priemerné čísla dokonca až na úrovni jednej štvrtiny. Riziko následného narodenia dieťaťa s fetálnym alkoholovým syndrómom (FAS) sa pritom pohybuje pri hodnote 1,5 %: v prepočte to znamená jeden prípad na 67 takýchto ohrození,“ varuje Erik Čížek a dodáva: „Aj v tejto súvislosti treba prízvukovať, že alkohol je len jeden – žiadny tvrdý a mäkší.“

Alkohol a tehotenstvo

Globálne každý rok príde na svet okolo 119 000 detí s FAS, ktorý sa prejavuje trvalým poškodením mozgu, dysmorfickými znakmi, poruchami rastu, vnímania i správania a intelektuálnymi aj emocionálnymi problémami. Všetky takéto poškodenia sú nezvratné. Lekári v rámci prevencie unisono tvrdia, že niet žiadnej bezpečnej hranice množstva vypitého alkoholu v tehotenstve. Jednoducho: alkohol by počas neho mal byť absolútne tabu.

Foto: Pixabay