Sušené potraviny. Ako byť šikovným majstrom domáceho sušenia ovocia, zeleniny, húb a byliniek?
Sušené potraviny. Viete, aké sú výhody domáceho sušenia? Čajové i koreninové zmesi, sušené ovocie aj zeleninové čipsy si pripravte v bio kvalite. Príroda je veľmi štedrá. V záhradkách, v lese aj na lúkach dozrievajú ešte stále zdravím nabité dary v podobe vzácnych vitamínov. Nazbierajte si ich na priamu konzumáciu aj do zásoby. Okrem odšťavovania a zavárania ich môžete aj usušiť na šikovnom elektrospotrebiči – na sušičke ovocia, zeleniny, húb a byliniek.
Prečo sa oplatí potraviny sušiť?
Zo sušených byliniek a šípok si potom môžete pripravovať liečivé čaje, ktoré vám pomôžu v boji proti virózam. Sušené jabĺčka, hrozienka či iné ovocie alebo zeleninové čipsy sú skvelou desiatou pre malých aj veľkých a výborne chutia ako zdravšia maškrta pri pozeraní obľúbeného seriálu. Usušené hríby oceníte v kuchyni nielen pri varení vianočnej kapustnice. Zo zeleniny a húb si môžete pripraviť vlastné domáce zmesi korením na dochucovanie jedál. Sušenie je jedným z najstarších spôsobov konzervovania potravín. Potraviny vydržia dlhšiu dobu vďaka tomu, že sa z nich odstráni voda, čím sa eliminujú baktérie, plesne a kvasinky, ktoré v suchom prostredí neprežijú.
Zaručená bio kvalita vo vlastnej réžii
Zdravé usušené kúsky si uchovajú všetky enzýmy, vitamíny, minerály a vlákninu, takže ich konzumácia podporuje lepšie trávenie. Hoci sušené ovocie a zeleninu nájdete aj na pultov obchodov, usušte si ich radšej sami doma. Na sušenie si totiž vy sami najlepšie vyberiete tie najkrajšie kúsky a pod kontrolou budete mať aj ich zloženie. Priemyselne spravované sušené ovocie napríklad obsahuje zbytočne veľa cukru a oxid siričitý, ktorý predĺži dobu trvanlivosti potravín, avšak môže za nafukovanie a bolesť žalúdka. Doma usušené dary prírody do zásoby aj na maškrtenie budete mať v tej najlepšej bio kvalite.
Aké parametre si treba všímať, keď si chcete kúpiť sušičku potravín?
Ak sme vás navnadili a radi by ste vyskúšali sušenie potravín aj u vás doma, poradíme vám, ako si vybrať tú pre vás správnu sušičku. Na trhu ich nájdete neúrekom, vo svojom sortimente ich má veľa svetových aj domácich značiek. Kľúčovým pri domácom sušení ovocia a zeleniny je nízka spotreba elektrickej energie spotrebiča. Ak by bola sušička „žrútom“ elektriky, sušenie zdravím nabitých kúskov by mohlo výrazne nabúrať váš rozpočet. Ideálne je ak, je vo výbave spotrebiča 5 až 7 mriežok na sušenie. Ak ich je menej, musíte „otočiť“ viac sušiacich cyklov a sušenie vám trvá pridlho, ak ich je viac, v sušičke je viac nakrájaných plátkov potravín. Môže to znamenať, že sa proces sušenia predĺži, alebo nebudú všetky kúsky usušené ideálne. Praktické sú sieťky na sušenie malého ovocia, ktoré bývajú v príslušenstve niektorých modelov. Dobrá ventilácia zabezpečí, aby sa dary prírody usušili rovnomerne na všetkých mriežkach.
Neprehliadnite:
Pomoc pri prechladnutí, vzpruha pre unavenú pleť a prečo by ste si mali dopriať inhalačné saunovanie?
Keď ste sa rozhodli, treba vedieť, že…
Sušička by mala mať možnosť v regulovať teplotu sušenia od 35 do cca 60 0C v závislosti od konkrétneho typu sušenej potraviny. Praktické sú sušičky s displejom, na ktorom jasne vidíte, na ako dlho a pri akej teplote a výkone potraviny sušíte. Šikovným riešením je na sušičke využitie časovača, takže ju môžete nechať samostatne pracovať, keď je noc a sušička využíva lacnejší nočný prúd a vy spíte. Po skončení prednastaveného času sa spotrebič automaticky vypne. Pri sušičke je výhodou, ak sú veko a mriežky vyrobené z priehľadných materiálov, aby ste videli, či sú už plátky ovocia, zeleniny, húb a kúsky byliniek správne usušené, alebo im ešte trochu treba „dôjsť“. Ak by boli tieto časti vyrobené z nepriehľadných materiálov, museli by ste pri zisťovaní, v akom stave je proces sušenia, otvárať sušičku a z nej by zbytočne unikalo teplo.
Ako sušené kúsky skladovať
Na sušenie nepoužívajte suroviny, ktoré „ostali“ a nedajú sa využiť na nič iné. Naopak, potravina, ktorú sa chystáte usušiť, by mala byť zrelá, bez poškodenia a bez plesní. Pokojne môžete sušiť aj kyslé a menej sladké plody, lebo pri sušení sa prírodné arómy a cukry skoncentrujú. Každá zo surovín potrebuje na usušenie inú teplotu a čas sušenia. Vo všeobecnosti však platí, že bylinky a koreniny je vhodné sušiť pri teplote 35 až 40 0C, ovocie, zeleninu a huby pri teplote 50 až 55 0C a ak sa pustíte do sušenia mäsa, teplotu na sušičke potravín by ste mali mať nastavenú v rozmedzí od 55 do 65 0C. Suroviny nakrájajte na 5 mm plátky a rovnomerne ich položte na mriežky na sušenie tak, aby sa neprekrývali.
Dobre vedieť…
Správne usušené ovocie je pružné a ohybné. Napríklad pri kúpe všetkých modelov sušičiek potravín značky Orava nájdete v manuáli na používanie výrobku cenné tipy a rady, ako sa stať majstrom domáceho sušenia potravín, aj s prehľadnými tabuľkami s odhadovaným časmi sušenia tej ktorej potraviny. Usušiť dary prírody je jedna polovica úspechu, tou druhou je ich správne skladovanie. Usušené kúsky nabité zdravím nechajte asi hodinu vychladnúť, nie však dlhšie, aby nenasali vlhkosť z prostredia. Hrozilo by im, že ich po uskladnení aj tak chytí pleseň. Potom ich vložte do uzatváracej vzduchotesnej nádoby a tú umiestnite na chladnejšie miesto, kde naň nedopadá slnečné svetlo, napríklad do komory alebo pivnice. Takto usušené a uskladnené potraviny vám jeden až dva roky.
Sušenie s ňou vás bude baviť
Naším tipom je sušička potravín Orava SU-102. Ovláda sa jednoducho, stlačením jedného tlačidla, s možnosťou regulovať teplotu prúdiaceho vzduchu počas sušenia od 35 do 70 0C. Kúsky jabĺčok, banánu, citrusov, mrkvy, byliniek či vlastnoručne natrhaných hríbov navrstvíte na päť mriežok, ktoré sú súčasťou balenia. Ak si však dokúpite ešte ďalšie dve mriežky, sušenie zdravých pochutín môžete doma začať vo veľkom. Orava SU-102 má príkon len 230 W a v manuáli na používanie výrobku nájdete cenné rady, ako sa stať majstrom domáceho sušenia potravín. Oceníte aj praktický receptár, ktorý vám ukáže nové možnosti využitia sušenej zeleniny či ovocia vo vašej kuchyni. Môže byť vaša za 44,90 €.
Súťaž s Oravou!
Text a foto: Orava, pexels.com
Viac na: www.orava.eu