Ochranný faktor opaľovacieho krému je pancier pred horúcim slnkom. Ako si čo najlepšie vybrať?


203   -   0
Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
ochranný faktor

Ochranný faktor opaľovacieho krému, známy ako SPF (Sun Protection Factor) sa stal súčasťou našej výbavy na dovolenke. Ide o dôležitý ukazovateľ účinnosti ochranného krému proti UVB žiareniu, ktoré spôsobuje spálenie pokožky a môže prispieť k vzniku rakoviny kože. Pri výbere správneho SPF je potrebné zohľadniť niekoľko faktorov.

SPF Hodnota

  • SPF 15 blokuje približne 93% UVB žiarenia.
  • SPF 30 blokuje približne 97% UVB žiarenia.
  • SPF 50 blokuje približne 98% UVB žiarenia.

Vyššie hodnoty SPF poskytujú len mierne zvýšenú ochranu. Pre väčšinu ľudí je SPF 30 až 50 dostatočné.

ochranný faktor


Širokospektrálna ochrana

Ochranný krém by mal byť širokospektrálny, čo znamená, že chráni pred oboma typmi UV žiarenia – UVB aj UVA. UVA žiarenie preniká hlbšie do pokožky a prispieva k starnutiu kože a vzniku vrások.

Vodoodolnosť

Ak plánujete aktivity, pri ktorých sa budete potiť alebo budete vo vode, vyberte si vodoodolný opaľovací krém. Vodoodolné krémy majú tendenciu vydržať 40 až 80 minút v kontakte s vodou.

Neprehliadnite: 

Oblečenie s UV filtrom

Oblečenie s UV filtrom.
Prečo si vybrať tento efektívny a pohodlný spôsob ochrany svojho zdravia?
 


Typ pleti

Suchá pleť: hľadajte opaľovacie krémy, ktoré obsahujú hydratačné zložky.
Mastná alebo aknózna pleť: uprednostnite nekomedogénne (neupchávajúce póry) opaľovacie krémy.
Citlivá pleť: vyhnite sa krémom s parfumami a chemickými filtrami. Zvoľte minerálne opaľovacie krémy s oxidom zinočnatým alebo oxidom titaničitým.

Aplikácia
Opaľovací krém by sa mal nanášať v dostatočnom množstve, aby bol účinný. Pre dospelého človeka to znamená približne 30 ml (asi 6 čajových lyžičiek) na celé telo. Krém treba aplikovať 15 – 30 minút pred vystavením slnku a opakovať aplikáciu každé 2 hodiny alebo po plávaní či potení.

Zložky
Prečítajte si etiketu a vyhnite sa produktom s potenciálne škodlivými chemickými látkami, ako je oxybenzon a oktinoxát, ktoré môžu poškodiť koralové útesy a môžu byť problematické pre ľudské zdravie.

 

ochranný faktor


Najlepší spôsob, ako si vybrať správny ochranný faktor, je zvážiť svoj vlastný typ pleti, plánované aktivity a čas strávený na slnku. Pre bežné každodenné použitie môže byť SPF 30 dostatočné, zatiaľ čo pre dlhodobé vystavenie slnku, ako je deň na pláži, je lepšie zvoliť vyšší SPF, napríklad SPF 50. (RE)

Foto: pixabay