Filter pevných častíc. Ako funguje v aute s dieselovým motorom? Zodpovedný vodič by to mal vedieť.


165   -   0
Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
Filter pevných častíc

Filter pevných častíc. Je to veľmi dôležitá súčasť motorových vozidiel s dieselovým motorom. Čo sa týka znečisťovania ovzdušia, dieselové motory sú na tom podstatne horšie, ako motory benzínové. Vyprodukujú totiž až dvestonásobne viac pevných častíc sadzí. Tie potom prenikajú hlboko do našich pľúc, kde môžu spôsobiť vznik rôznych alergií a dokonca aj rakoviny.

Súčiastka, vďaka ktorej sú dieselové motory o niečo ekologickejšie

Na to, aby sme mali ekologickejšie autá, slúžia sprísňujúce sa emisné normy. V autách tak pribúdajú okrem súčiastok, ktoré slúžia na zvýšenie komfortu aj také, ktoré ich robia o niečo ekologickejšími.
Jednou z takýchto súčiastok, s ktorou sa vodiči „dieslov“ stretávajú už niekoľko rokov, je filter pevných častíc (DPF). Ide o mechanický filter, ktorý zachytáva častice kovu a minerálne čiastočky z paliva a oleja.

Regenerácia DPF

Ako každý filter aj filter pevných častíc sa časom zanesie. A keďže filtre pevných častíc nie sú lacné vaničky do kufra a ich výmena po každom zanesení by bola poriadne drahá, sú autá, ktoré ich majú, vybavené aj funkciou regenerácie DPF.
Tá funguje tak, že pri zanesení DPF riadiaca jednotka oznámi vodičovi, že je potrebné vykonať regeneráciu. Vodič by následne mal ísť zhruba 10 – 15 minút plynulou rýchlosťou v stredných otáčkach so zaradeným vyšším prevodovým stupňom.
Riadiaca jednotka počas takejto jazdy upraví chod motora tak, aby sa sa dočasne zvýšila teplota výfukových plynov až na približne 650 °C. Takto horúce výfukové plyny potom vypália čiastočky zachytené vo filtri.

Neprehliadnite: 

náklady na prevádzku vozidla

Uvažujete o kúpe vozidla a hľadáte odpovede na skutočné náklady na motorové vozidlo? 

 

A čo keď regeneráciu opakovane neabsolvujete?

Každému vodičovi je určite jasné, že nie vždy situácia v premávke umožňuje absolvovanie kompletnej regenerácie DPF. Treba sa však o to snažiť vždy, keď to bude potrebné. Opakovaná ignorácia potreby regenerácie DPF totiž môže viesť k jeho úplnému zaneseniu, pri ktorom by už ani kompletná regenerácia nepomohla a museli by ste absolvovať odborné čistenie DPF. V opačnom prípade môžete očakávať citeľné zníženie výkonnosti vášho auta a v najhoršom prípade aj poškodenie motora. (FU)

Foto: markobe / Stock.adobe.com