Slovenský cestovný ruch a jeho víťazstvá a prehry. Letná sezóna sa míňa, otázky nie. A iba pribúdajú…


262   -   0
Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
Štátne lesy TANAPu

Slovenský cestovný ruch prešiel v posledných desaťročiach výraznými zmenami, ktoré priniesli rad víťazstiev a aj prehier. Slovensko sa pýši bohatým prírodným a kultúrnym dedičstvom, ktoré je lákadlom pre turistov z celého sveta. Napriek tomu však čelí aj viacerým výzvam; dlhé, predlhé roky… A tak je to aj v iných oblastiach, šport  nevynímajúc… Príliš veľa otázok pre novovzniknuté spoločné ministerstvo…

Víťazstvá slovenského cestovného ruchu

Rozvoj infraštruktúry:

V posledných rokoch sa výrazne zlepšila cestná a železničná infraštruktúra, čo uľahčilo prístup do turistických destinácií.
Modernizácia letísk, najmä bratislavského letiska M. R. Štefánika, zvýšila sa dostupnosť Slovenska pre medzinárodných turistov.

Podpora domácich destinácií

Slovensko sa úspešne zameriava na podporu domáceho cestovného ruchu prostredníctvom rôznych kampaní a iniciatív, ako napríklad Dovolenka na Slovensku.

Rozvoj wellness a kúpeľníctva

Kúpeľné mestá ako Piešťany, Dudince, či Trenčianske Teplice zaznamenali nárast návštevníkov vďaka modernizácii a rozšíreniu svojich služieb.
Wellness hotely a rezorty, ako Tatralandia či AquaCity Poprad, sa stali obľúbenými destináciami.

Tatralandia


Zvýšenie počtu návštevníkov z Východnej Ázie

Nárast turistov z Číny, Japonska a Južnej Kórey vďaka zlepšeniu marketingových aktivít a leteckého spojenia.

Kultúrne a prírodné pamiatky

Unikátne historické a kultúrne pamiatky v Zozname UNESCO (Spišský hrad, Banská Štiavnica či Vlkolínec) sú magnetom pre početných návštevníkov doslova zo všetkých kútov sveta.
Prírodné dedičstvo sústreďujú n
árodné parky. Štatisticky medzi najnavštevovanejšie patria Vysoké Tatry, Nízke Tatry a Slovenský raj. Ponúkajú jedinečné zážitky a priestor na načerpanie fyzických i deševných síl. 

Neprehliadnite: 

svetový unikát Dobšinská ľadová jaskyňa

Slovenské jaskyne – obľúbený letný cieľ turistov.
Pri návšteve ponúkajú veľký bonus – príjemné ochladenie!

Prehry slovenského cestovného ruchu

Sezónnosť

Slovensko je často považované za destináciu s výraznou sezónnosťou, čo znamená, že veľká časť turizmu sa sústreďuje na zimné a letné mesiace. Mimo týchto období môže byť návštevnosť nízka.

Nedostatočná propagácia

V porovnaní so susednými krajinami ako Poľsko, Česká republika, Maďarsko či Rakúsko je Slovensko menej propagované na medzinárodnej scéne!

Krojované bábätká


Kvalita služieb

V niektorých oblastiach je stále nedostatok kvalitných ubytovacích a stravovacích zariadení! Táto realita môže odradiť náročnejších turistov.

Nedostatok investícií

Mnohé turistické atrakcie a pamiatky potrebujú investície do obnovy a modernizácie. Bez nich môže byť ich atraktivita ohrozená.

Cesta na kraj sveta, Košický kraj, Unesco1


Environmentálne výzvy

Turistický ruch má aj negatívny dopad na životné prostredie, napríklad preplnenosť národných parkov alebo znečistenie prírodných oblastí.

Slovenský cestovný ruch má pred sebou veľký potenciál, no aj množstvo výziev, ktoré je potrebné riešiť. Kľúčom k úspechu je efektívna propagácia, zlepšenie kvality služieb a infraštruktúry, ako aj udržateľný prístup k ochrane prírodného a kultúrneho dedičstva. (RE)

Foto: pixabay a archív redakcie