Viacdňová turistika. Plánujete jesennú viacdňovú túru? V prvom rade potrebujete vhodný batoh.


85   -   0
Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
Niekoľkodňová turistika

Viacdňová turistika sa teší veľkej obľube. Veď každý skúsenejší turista, zvládajúci aj náročnejšie celodenné túry, určite „poškuľuje“ po túrach viacdňových. Na tie však treba byť pripravený tak fyzicky ako aj výbavou. Tá je v takomto prípade objemnejšia a tak je možné, že v prvom rade budete potrebovať nový batoh. Na čo sa pri jeho výbere zamerať?

 

Kapacita

Prvoradá je kapacita. V prípade, že chcete absolvovať max. štvordňovú túru, počas ktorej budete prespávať na horských chatách a teda nepotrebujete stan, varič a pod., by vám mal stačiť batoh s kapacitou 30 – 50 l.
Na dlhšie túry alebo pre prípad, že uvedené veci budete potrebovať, sa zamerajte na batohy s kapacitou 50 – 90 l. Využiť môžete aj úložný priestor na oblečení. Napr. do vrecka bundy môžete zmestiť aj kompaktný ZEISS ďalekohľad, ak si bežne na túry ďalekohľad brávate. 

Rozloženie úložného priestoru

Okrem samotného objemu úložného priestoru je dôležité aj jeho rozloženie. Či už ide o priestor na pitný vak, alebo rôzne menšie vrecká, dôležité je totiž aj to, aby ste sa vo svojom batohu nemuseli neustále prehrabávať a mali všetko poruke, od tekutín po mobilný telefón. Mimochodom, ak sa obávate rozbitia svojho mobilu na túre, môžete sa na tento účel poobzerať po lacnejších použitých mobiloch. 

Neprehliadnite: 

Cyklistické okuliare

Cyklistické okuliare: na čo si treba dať pozor pri ich výbere?
Určite zvážte nasledujúce kritériá.


Viacdňová turistika a k
omfort

Na batohu však nie je dôležitý len priestor, ale aj to, ako vám sedí. A aby vám batoh sedel dokonale, bez nepríjemného tlaku, či odierania, musí mať prepracovaný chrbtový systém a dostatočnú flexibilitu pri nastavovaní. Plusom je, ak budete mať možnosť si pred kúpou vyskúšať batoh aspoň s 10 kg záťažou.

Doplnky

Finálne rozhodnutie môžete urobiť aj na základe rôznych praktických doplnkov, ktorými sa môžu jednotlivé batohy odlišovať. Zabudovaná pláštenka, či rôzne dômyselné systémy, ktoré umožňujú pripevniť veci ako turistické palice, spacák a pod. na vonkajšok batoha, dokážu byť neoceniteľné a tak je vždy plusom, ak ich váš batoh bude mať.

 Foto:  EVERST / Stock.adobe.com