Voľne stojace vane. Obľúbený spôsob realizácie v kúpeľni. Aká je ich výhoda a dizajn v interiéri?

Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
voľne stojace vane

Voľne stojace vane sú stále populárnym prvkom v moderných i klasických bytových priestoroch, a to vďaka estetike a funkčnosti. Ich hlavné výhody v interiéri sumarizujeme v nasledujúcich riadkoch. Voľne stojace vane pôsobia naozaj veľmi elegantne a poskytujú dôležitý prémiový, priam hotelový pocit.

Voľne stojace vane sú často považované za dizajnový stredobod miestnosti. Každého návštevníka interiéru zaujmú úplne v prvom rade; ich luxusný vzhľad a takto ladený interiér je skrátka neprehliadnuteľný..

Voľne stojace vane a ich ideálny tvar

Ideálny tvar voľne stojacej vane závisí od viacerých faktorov, ako je veľkosť a štýl kúpeľne, osobné preferencie, ergonomické pohodlie a praktické potreby. Najdôležitejšie parametre, ktoré zohľadňuje každý, kto sa o atypické voľne stojace vane zaujíma sú vzhľad a štýl a pohodlie pri ich využívaní. Medzi najbežnejšie tvary voľne stojacich vaní patria: oválna vaňa, hranatá vaňa, asymetrická vaňa, okrúhla vaňa, vaňa na nožičkách – tzv. kúpeľňový retro štýl.

voľne stojace vane

Ako na to? 

Ak preferujete klasický a univerzálny vzhľad, ideálny tvar má oválna vaňa. Pre moderné a minimalistické priestory sú vhodné hranaté vane. Ak chcete extravagantný a dizajnový prvok, môžete použiť rôzne asymetrické alebo okrúhly tvar. Do retro a rustikálnych kúpeľní sa ideálne hodí vaňa na nožičkách. Voľba tvaru vane by mala vždy vychádzať z vášho osobného štýlu a veľkosti kúpeľne, aby jej priestorové umiestenie nepôsobilo stiesnene a – žiaľ – v malom priestore aj komicky.

voľne stojace vane


Ako treba vybrať miesto umiestenia?

Neprehliadnite: 
 
predsieň
 
 

Na aké detaily si treba “posvietiť”? 

Výhľad z voľne stojacej vane v priestore môže byť ďalším bonusom. Podobne to je aj s inými prvkami – umývadlom, sprchou, dekoráciami a doplnkami. 
Pri inštalácii treba veľkú pozornosť venovať podlahe a materiálom proti šmykľavosti. Treba pamätať na skutočnosť, že vychádzanie z voľne stojacej vane môže byť do istej miery problém, keďže nie je možné pridŕžať sa bočnej steny pri klasickom zabudovaní vane pri stene. 

voľne stojace vane


Pred realizáciou treba myslieť na každý detail…

Voľne stojace vane je síce atraktívny interiérový nápad, no umiestnenie by malo byť starostlivo premyslené, aby sa dosiahla kombinácia estetiky a funkčnosti. Pri výbere ideálneho miesta je dôležitá aktívna časť, prístup k inštalácii a odtok), dostatok voľného priestoru na pohodlné používanie, prirodzené a umelé osvetlenie, súkromie a ako aj celková symetria priestoru. Správnym rozmiestnením môžete zvýrazniť krásu vane, vytvoriť pocit otvorenosti a luxusu. Zároveň zabezpečiť, že kúpeľňa zostane praktickým a pohodlným priestorom pri každodennom používaní. (WP)

Foto: pixabay