Filatelia je stále obľúbená vášeň. Ako rozpoznať vzácne známky od tých menej hodnotných?

Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
filatelia

Filatelia – zberateľstvo známok je pre celé generácie fascinujúca záľuba, ktorá môže byť nielen zábavná, ale aj investičná, keď sa podarí získať vzácne exempláre. Rozpoznať hodnotu známok vyžaduje kombináciu vedomostí, skúseností a niekedy aj konzultácie s odborníkmi. Tu sú hlavné faktory, ktoré vám môžu pomôcť rozlíšiť vzácne známky od tých bežnejších.

Časový faktor

Staršie známky, najmä z 19. a začiatku 20. storočia, môžu byť veľmi vzácne. Známky z raných období filatelie (napríklad z 19. storočia) sú často hodnotné vďaka svojej historickej hodnote a nízkemu počtu zachovaných exemplárov.

Stav (kvalita)

Stav známky je jedným z najdôležitejších kritérií. Čím lepšie je zachovaná známka, tým vyššia je jej hodnota. Stav sa posudzuje podľa niekoľkých faktorov:

  • Nepoužitá alebo použitá známka – nepoužité známky s nepoškodeným lepom sú väčšinou hodnotnejšie.
  • Poškodenie – akékoľvek poškodenie, ako sú natrhnutia, škvrny alebo vyblednutie farieb, môže hodnotu výrazne znížiť.
  • Perforácia – známky s dokonalými perforáciami (zúbkami) sú viac žiadané.

filatelia


Zriedkavosť

Hodnota známky často rastie úmerne k jej vzácnosti. Ak bola vydaná len v obmedzenom množstve alebo bola rýchlo stiahnutá z obehu, jej hodnota bude pravdepodobne vyššia. Existujú aj omylom vytlačené známky (napr. s chybnými nápismi alebo farbami), ktoré sú extrémne vzácne.

Pôvod a historický kontext

Aj známky z určitých období alebo udalostí môžu byť veľmi cenené. Napríklad známky z koloniálnych období, známky vydané počas vojnových konfliktov alebo politických zmien (napr. poštové známky z obdobia prvej alebo druhej svetovej vojny) môžu mať veľkú hodnotu.

Neprehliadnite: 

Gulliverove cesty

Gulliverove cesty vedú do Galérie Danubiana.
Ilustrátor Peter Uchnár realizoval šesť verzií tohto obrazu.

 

Filatelia má svoje pravidlá

Zberatelia používajú filatelistické katalógy, ako je Michel alebo Scott, aby určili orientačnú hodnotu známok. Tieto katalógy obsahujú informácie o cenách a zriedkavosti jednotlivých vydaní. Ak sa budete riadiť prísnymi pravidlami a dodržiavať pravidlá zberateľstva, vaša filatelia sa stane koničkom na celý život. Tým vaša zberateľská vášeň filatelia nadobudne nový rozmer.

Tlačové chyby (variácie)

Niektoré z najvzácnejších známok sú tie, ktoré obsahujú tlačové chyby. Môže ísť o chybne vytlačené farby, zlé umiestnenie nápisov alebo iné anomálie, ktoré ich robia mimoriadne žiadanými.

Známky s historickou hodnotou

Existujú exempláre, ktoré získali legendárny status, napríklad Modrý Maurícius alebo Britská Guiana z roku 1856, ktoré sú dnes považované za jedny z najvzácnejších známok sveta. Ak natrafíte na známky z podobných historických období alebo so špeciálnymi detailmi, môže ísť o veľmi hodnotné kúsky.

 

filatelia


Ako postupovať pri určovaní hodnoty

  • Porovnanie: prezrite si katalógy a aukčné stránky, kde môžete nájsť porovnateľné exempláre a ich aktuálne ceny.
  • Konzultácia s odborníkom: ak máte podozrenie, že vaša známka by mohla byť vzácna, konzultujte ju s odborníkom alebo zberateľskou spoločnosťou.
  • Certifikácia: pre vzácne známky môže byť dobré získať certifikát autenticity od renomovaných filatelistických organizácií.

Vhodné poznanie týchto faktorov vám umožní rozpoznať skutočne vzácne známky a urobiť kvalifikované rozhodnutia pri zberateľskej vášni. (RE)

Foto: pixabay