Slovenské medovníčky. Tradičná výroba siaha do histórie. Ich chuť a vôňa nás znova omámi počas Vianoc.


8   -   0
Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
slovenské medovníčky

Slovenské medovníčky sú súčasťou našich tradičných Vianoc. Táto sladká pochúťka má na Slovensku dlhú históriu a tradíciu. Spája generácie svojou vôňou korenia, medu a spomienok na rodinné stretnutia.

Ich výroba je rituál

Receptúra a spôsob výroby sa dedí a uchováva sa v kruhu rodiny ako rodinná tradícia. Tajomstvo dokonalých medovníčkov tkvie v kvalitných surovinách. Ide, samozrejme, v prvom rade o pravý med. Potom hladká múka, vajcia, maslo a koreniny ako škorica, klinčeky či muškátový oriešok. Po upečení sú medovníčky mäkké a voňavé, no ich chuť sa zvyčajne zvýrazní až po niekoľkých dňoch, keď sa nechajú “odležať” v uzavretej nádobe.

Neprehliadnite: 

Husacina u Galika

Husacina u Galika – celoročný gastronomický festival chutí a zážitkov pod Malými Karpatmi

 

Okrem originálnej chuti je dôležitá aj ich výzdoba

Tradičné slovenské medovníčky sa zdobia cukrovou polevou, do ktorej sa pridáva citrónová šťava alebo vaječný bielok. Kreativite sa medze nekladú, takže každý kúsok je originál – od jednoduchých vzorov až po zložitejšie námety. Medovníčky sú nielen sladkosťou, ale aj ozdobou vianočných stromčekov. Často sú medovníčky obľúbeným darčekom pre blízkych či súčasťou sviatočnej výzdoby. Ich chuť a vôňa naozaj dokážu navodiť tú pravú vianočnú atmosféru.

slovenské medovníčky

Medovníčky poznajú aj v iných končinách sveta…

Áno, medovníčky (alebo podobné pečivo z medového cesta) poznajú aj iné kuchyne vo svete, hoci v každej krajine majú svoje špecifiká a názvy. No ich základ – med, múka, korenie a niekedy oriešky či sušené ovocie – je rovnaké a obľúbené v rôznych kultúrach. Napríklad v Nemecku ich nazývajú Lebkuchen, vo Švédsku a Nórsku Pepparkakor, v USA nájdete perníčky pod názvom Gingerbread, Nizozemci (Holandsko) a Belgičania si pochutnávajú na obľúbených Speculaas/Speculoos, susední Maďari na Mézeskalács, preľudnená India pozná medovníčky rovnako (Adhirasam) a susedná česká pospolitosť a gastronómia má – podobne ako my – svoje chutné a voňavé perníčky. 

Hoci každá krajina má svoj vlastný recept a tradíciu, tieto dobroty spája nielen medová sladkosť, ale aj ich význam ako symbol rodinných sviatkov a tradícií. (RE)

Foto: pixabay