Jahody sú sladké, voňavé a najmä zdravé. Poznáte 12 benefitov tohto sladkého pokušenia?
Jahody patria medzi najobľúbenejšie plody, majú nezameniteľnú chuť, vôňu aj vzhľad, sú nenahraditeľné pre naše zdravie a krásu, sú cenným zdrojom vitamínov a minerálnych látok.
Benefity tohto ovocia
Plné antioxidantov
Jahody sú výrazným prínosom pre naše zdravie. Sú bohatým zdrojom vitamínov. Poďme pekne podľa abecedy: vitamín A, vitamín B1 (Tiamín), vitamín B2 (Riboflavín), vitamín B3 (Niacín), vitamín B6 (Pyridoxín), vitamín C (Kyselina L-askorbová), vitamín E (tokoferol) a minerálnych látok, najmä mangán, bór, draslík, fluór, fosfor, horčík, kobalt, síra a vápnik (Kalcium). Je to bomba plná zdravia. Obsah vitamínu C v jahodách je takmer porovnateľný s citrusovými plodmi! A červená farba jahôd? Je spôsobená prítomnosťou rastlinných pigmentov, ktoré majú výrazný antioxidačný účinok. Ten je dokonca taký silný, že jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Jeden kilogram jahôd denne by mal byť dostatočnou ochranou proti nádorovým ochoreniam.
Chránia mozog
Jahody pozitívne vplývajú na psychickú stránku človeka. Často pomáhajú pri depresiách a majú aj upokojujúce účinky. Môžete ich naservírovať deťom napríklad aj počas skúškového obdobia, pretože zlepšujú funkciu mozgu a postarajú sa o lepšiu pamäť. Pomáhajú aj pri rôznych zápaloch a výborne prečisťujú krv. Zbavíte sa tak mnohých problémov (vysoký cholesterol, krvný tlak a zlé hodnoty kyseliny močovej), takže sú vhodné i pre ľudí trpiacich na dnu.
Chudnutie
Jahody sú ideálne pri chudnutí. Obsahujú totiž až 90 percent tekutín a majú minimum kalórií. Zároveň dobre zasycujú, takže si ich môžete dopriať koľko chcete a vašim kilám to nijako neublíži. No popri tom pôsobia aj aktívne a pomáhajú spaľovať uložené tuky. Sen mnohých žien sa stane skutočnosťou. Sú vhodné pre diabetikov a ich prirodzená sladkosť nemá vplyv na hladinu inzulínu v krvi.
Dezinfikujú tráviaci trakt
Vysoký obsah kyseliny citrónovej a jablčnej má na tráviaci systém dezinfekčné účinky a zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín. Na tráviaci trakt a srdcovo-cievny systém priaznivo vplýva pektín, t.j. vláknina, ktorá znižuje cholesterol v krvi, vitamín C, karotén, flavonoidy a triesloviny. Aj ďalšie vitamíny B, fosfor, železo, mangán a meď robia z jahôd skutočne ovocnú bombu plnú zdravia! Katechíny viažu ťažké kovy v črevách a pomáhajú pri poruchách trávenia, napr. pri plynatosti a hnačke.
Jahody a pleť
Výborné účinky majú jahody na našu pleť. Už viete, že sa nachádzajú ako hlavné zložky mnohých pleťových masiek. Použiť ich môžete prakticky na ktorýkoľvek typ pleti. Pôsobia ako jemný píling, takže ich môžete veselo aplikovať na tvár. Jahody si pochvaľujú aj ženy s miernymi pehami. Po prvom kontakte so slnkom si stačí aplikovať na tvár zopár šťavnatých jahôd a prirodzene potlačia defekty pokožky.
Jahody a zuby
Jahody zlepšujú kvalitu skloviny a obmedzujú tvorbu kazov. Jahody majú aj bieliaci účinok na zuby. Keď si rozpučíte jednu väčšiu jahodu a budete si ňou pomocou kefky trieť chrup, ten sa postupne vybieli.
Jahody posilňujú kosti
Jahoda má najviac mangánu spomedzi všetkých druhov ovocia. Mangán je nesmierne dôležitý stopový prvok, ktorý je potrebný pre zdravie kostí. Mangán výdatne podporuje metabolizmus, je potrebný pre tvorbu krvi, podporuje činnosť nervov a mozgového systému, zvyšuje libido, vlasom a pleti dodáva farbu a stimuluje tvorbu hormónov štítnej žľazy.
Jahody na vysoký krvný tlak
Vzhľadom na vysoký obsah draslíka sa odporúčajú jahody tým, ktorí majú vysoký krvný tlak, aby pomohli negovať účinky sodíka v tele. Nízky príjem draslíka je rovnako veľký rizikový faktor pre rozvoj vysokého krvného tlaku ako vysoký príjem sodíka.
Neprehliadnite:
Džemujte a želírujte na MAXImum
Jahody a rakovina
Výkonné antioxidanty v jahodách môžu pôsobiť proti voľným radikálom, inhibujú rast nádoru a znižujú zápal v tele.
Jahody a diabetes
Jahody sú potraviny s nízkym glykemickým indexom a vysokým obsahom vlákniny, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi a udržiavajú ju stabilnú tým, že sa vyhýbajú extrémnym vysokým a nízkym hodnotám. Jahody sú inteligentným výberom ovocia pre diabetikov, pretože majú nižší glykemický index ako mnoho iných druhov ovocia.
Jahody a tehotenstvo
Jahody sú skvelým zdrojom kyseliny listovej. Adekvátny príjem kyseliny listovej je nevyhnutný pre tehotné ženy na ochranu pred defektmi neurálnej trubice u dojčiat.
Jahodové listy
Nielen plody jahôd sú zdravé. Od mája do augusta môžeme zbierať aj listy; najmä z lesných jahôd. Pre vysoký obsah trieslovín, éterických olejov, vitamínu C (až 380 mg/100 g), alkaloidov, glykozidu fragarínu, flavonoidov kvercetínu a kvercitrínu ich možno využiť pri liečbe hypertenzie, gynekologických ochorení, dne a zápalových ochoreniach kĺbov, obličkových kameňoch, zápaloch žalúdočnej a črevnej sliznice a podobne.
Jahodové hody sa začali a pár tipov lokalít na samozber máme už pripravených. Poďme spolu na jahody!